zaterdag 30 maart 2013

37. Zelf verf maken



De muren en plafond in het kippenhok werden door Rachel een Helper uit Engeland geschilderd met kalkverf een milieuvriendelijk en makkelijk zelf te maken watergedragen verf.
Hiervoor mengden we 1 deel bloem met kokend water tot een papje dat nadat het wat was afgekoeld werd gemengd met 3 delen gebluste kalk (Calsiumhydroxide) en water tot een mooie dikke smeerbare verf. Het mengsel kan met een garde worden gemengd maar een boormachine met verfmenger slaat snel alle klontjes uit de verf. De bloem werd als bindmiddel toegevoegd en zorgt voor een betere smeerbaarheid. De muren werden voor het schilderen eerst geborsteld en licht bevochtigd dit is belangrijk omdat bij een te droge ondergrond het water te snel uit de kalkverf kan worden onttrokken, dit zorgt ervoor dat de verf later gaat schilferen.

Het kippenhok is weer opgefrist en de basische eigenschappen van de kalk heeft ongedierte zoals bloedluizen die in de kieren van de muren kunnen wegkruipen gedood. Een oude milieuvriendelijke traditie het witkalken van stal of kippenhok is hier weer in ere hersteld.

We gebruikten eerder Ecoleum een milieuvriendelijke verf van de firma Koopmans op basis van lijnolie voor ruwhouten ondergronden zoals staldeuren, maar hebben nu gezien dat er meer water- en oliegedragen verfsoorten met enkel natuurlijke bestanddelen makkelijk zelf te maken zijn.

Het kippenhok is weer opgefrist en de basische eigenschappen van de kalk heeft ongedierte zoals bloedluizen die in de kieren van de muren kunnen wegkruipen
Voor meer informatie;

http://www.verfmolendekat.com/nl/verfstoffen.html
http://www.arterre.eu/verf.php

Geen opmerkingen:

Een reactie posten